R.I.P Suzy's Supriya


Kuvan © TiFF - Älä kopioi!,
Kuvien hevonen ei liity lainkaan tähän kyseiseen virtuaalihevoseen.


Suzy's Supriya kuoli 24.04.2008 tallissa olleeseen tuhoisaan hevosinfluenssa epidemiaan. Koko tallin väki jää kaipaamaan tätä suloista tammaa!

Perustiedot

Virallinen nimi Suzy's Supriya
Kutsumanimi Riia
Rekisterinumero VH-18451
Sukupuoli Tamma
Rotu New forest
Säkäkorkeus 143 cm cm
Väri ja merkit Ruunikonkimo
Syntymäpäivä 21.04.2006 (ikä)
Ikääntyminen 1 IRL kk = 1 virtuaalivuosi
Koulutustaso Ko Helppo A, re 110 cm, me 90-100 cm
Painotus Kenttäratsastus
Omistaja Silfran
Kasvattaja Suzy
Kotitalli Silfran

Sukutaulu ja -selvitys

i. Nerian Marvel ii. VIR MVA Ch Dior Tyson iii. Oakholm Typhoon
iie. Dior Samanta
ie. Weretkhetes iei. Emar's Danijar
iee. Willemieke
e. Lacrisia Mimmy, ERJ-III, YLA2, † ei. Le'Novercus eii. Al Abaskus
eie. Cabbaro's Alycé
ee. Le'Natale eei. Camridge Johnny
eee. Le'Olifé

Riian suku on tasapainoinen. Myös yksi komea näyttely hirmu löytyy.
Riian isä, Nerian Marvel, aka Mara on ruunikko new forest ori. Maran luottamus on vaikea voittaa, mutta kun se on voitettu Maran luonne muuttuu rauhalliseksi ja tottelevaiseksi. Mara on yleispainoitteinen, mutta sillä kisataan pääasiassa koulussa ja esteillä. Maran hyppytyyli on aika tavanomainen, mutta Mara osaa itsekin hahmottaa esteen sijainnin hyvin eikä ratsastajan tarvitse tehdä paljoa muuta, kuin istua selässä ja mukautua hyppyyn. Mara kyllä hoitaa loput, jopa joskus askelten lyhentämiset tms. Kouluratsastuksessa Maralla kilpaillaan Helppo A'n tasolla. Se on melko taitava poni. Riian isänisä, Dior Tyson, itseasiassa VIR MVA Ch. Dior Tyson on se näyttely hirmu josta aiemmin mainitsin. Se onkin palkittu kantakirjassa II-palkinnolle pistein 78. Yleislaatuarvostelussa se sai 2-palkinnon myöskin, pistein 136. Tyson on taitava hyppääjä ja luonteeltaan mukava, mutta helposti kuumeneva. Tyson on tummanpunarautias tähtipää Iso-Britanniasta. Sillä on kilpailtu jos jonkinlaisessa lajissa, kuten valjakkoajossa. Kouluradoilla Tyson taitaa Helppo A'n radan, esteillä se hyppää 110senttimetriä, ja maastoesteillä myös sitä samaa 110senttimetriä. Maran lisäksi Tysonilla on monia muita jälkeläisiä. Riian isänemä, Weretkhetes on myös yksi Nerianin hevosista. Veera on ruunikonkimo 143cm new forest tamma joka taitaa kouluratsastuksessa vaativan B'n luokan asiat. esteitäkin se loikkaa 120 senttimetrin korkuudelta. Veera on mallikkaasti käyttäytyvä rouva, joka on hyvin seurallinen ja huomion kipeä. Veerallakin kilpaillaan monen näköisessä lajissa. Tällä tammalla on erittäin hieno eurooppalainen suku. Sen isä on kotoisin Kreikasta, ja emä Englannista.

Riian emänpuoleinen suku on huomattavasti tuntemattomampaa, kuin isänpuoleinen. Silti se on hyvätasoinen ja hienoja hevosia löytyy täältäkin. Riian emä, Lacrisia Mimmy on PH:n hevosia. Mimmi on perusluonteeltaan peuskiltti tamma, kuten on Riiakin. Sillä on vahva estepainotus, ja se hyppääkin komeasti 120 senttimetriä rataesteillä, ja maastoesteilläkin jopa 90cm. Mimmillä on aikavähän jälkeläisiä, mutta sen korvaa muhkea määrä kilpailuja ja iso laatikollinen erinäköisiä ruusukkeita ja pystejä. Mimmi on säkäkorkeudeltaan 140 senttimetrinen. Mimmiä käytetään vain kilpaponina, ja mitä nyt vamennuksissa ja treeneissä käydään. Riian emänemä, Le'Novercus on upea ranskalainen tuontiori. Tämä komea kimo ori on säkäkorkeudeltaan 146cm. Nove on kenttäpainotteinen ori joka on menestynyt Ranskassa ja Suomessakin kansallisella tasolla ollen kärjessä parin kuukauden ajan kenttäratsastuksen ranking-listoilla. Nove lopetettiin kuitenkin nuorena vakavan jännetulehduksen uhrina. Jännetulehdusta löytyi ensin vansemmasta takajalasta, mutta pian myös oikeasta. Kun jalat eivät ottaneet parantuakseen, vaan ne panhentuivat entisestään Nove päätettiin päästää lopettamalla tuskistaan. Riian emänisä, Le'Natale on erittäin kaunis new forest tamma. Natte on myöskin ranskalainen tuonti, ja se tuotiinkin suomeen samassa laivassa kuin Nove. Ransassa Natte pärjäsi hyvin niin esteillä, kuin koulussakin, mutta kun se saapui Suomeen, menestys alkoi hiipua. Natte ei kestänyt elää ilman hyvää kaveriaan, Rosea. Natte ehti asua suomessa Kolmisen vuotta, ja varsoa muutaman kerran, mutta kun Natte lopetti syömisenkin, se lähetettiin takaisin Ranskaan jossa sen huipputasoinen kilpaura pääsi jatkumaan.

Luonnekuvaus

Yleisesti Riia on hieman säikky ja arkaluonteinen tamma, mutta kun sen kanssa puuhailee tarpeeksi ja teettää sillä hommia, se ei muista lainkaan säikkyä. Riia on varsasta asti ollut hyvin sosiaalinen ja utelias pikku tamma, joka on yleensä kaikkien kaveri. Se ei voi sietää jos sitä pomottaa joku muu hevonen, sillä se haluaa itse aina ottaa johtoaseman, paitsi jos se on tekemisissä ihmisten kanssa. Riia on välillä myös todella itsepäinen pikku kaveri. Mutta yleisesti Riia on siis oikein mukava tamma.

Hoitaessa Riia on melko kiltti. Se kutisee todella herkästi, jonka seurauksena se saattaa näykkiä, tai jopa puraista. Mahan alta ja kainaloista kannattaa siis harjata hyvin varovaisesti pehmeällä harjalla. Satulaa laittaessa Riia alkaa hieman väistellä ihan kiusatakseen hoitajaa, mutta kun sen sitoo vaikka kiinni, saa satulan helposti laitettua. Suitsittaessa Riia saattaa välillä nostaa pään korkealle ettei sen tarvitsisi ottaa kamalia kuolaimia suuhun, varsinkin talvisin kun se tietää että kuolaimet ovat kylmät, vaikka niitä onkin lämmitetty. Riia pullistelee sitten aika tavalla, joten ennen selkään nousua kannattaa kiristää satulavyö ettei satula kierähdä ympäri. Suojia laittaessa pitää olla todella tomerana, ettei Riia saa nosteltua jalkojaan tai revittyä suojia pois, sillä sen mielestä niitä ei kuulu pitää jaloissa. Kavioita puhdistaessa Riia seisoo todella nätisti paikoillaan, ja odottaa kunnes kavio on puhdistettu. Joskus se ei kuitenkaan malta seistä paikoillaan ja alkaa tepastelemaan. Taluttaessa Riia kulkee myös nätisti, eikä lainkaan yritä kiskoa tai mitään. Tarhaan päästettäessä se kuitenkin saattaa hieman rynniä, mutta kun vähän riimunvarrella napauttaa ryntäille se tottelee heti. Riiaa ei lähes koskaan anna itseään kiinni laitumelta, joten mukaan kannattaa ottaa kauraämpäri ja porkkanoita, niitä se ei voi vastustaa. Riia on välillä kunnon ahmatti ja saattaa jopa aidan toiselta puolelta kurotella syötävää, joskus sen seurauksena se onkin saanut sähköiskun aidasta, jonka jälkeen se ei ole mennyt lähellekään aitaa. Riia laitetaan tarhaan yleensä kaverin kanssa, sillä Riia kaipaa aina 'leikkikaveria' jota se voi rapsutella. Aika usein kaikki hevoset tulevat Riian kanssa toimeen ja tykkäävät sen seurasta. Hoitaessa Riia on siis kelpo tamma.

Ratsastaessa Riia on vielä hieman tasapainoton ratsastaa nuoren ikänsä vuoksi. Maastossa se kuitenkiin rentoutuu ja tykkää mennä aika kovaa vauhtia. Esteillä Riia innostuu aina, eikä välillä tahdo kuunnella pidätteitä. Maastoesteillä Riia saattaa välillä varoa jalkojaan niin, että se tekee äkkinäisiä sivuloikkia minne sattuu, joten ratsastajan kannattaa olla todella skarppina selässä ellei halua huimaa ilmalentoa maahan. Maneesissa Riia säikkyy jos lunta on katolla, tai jos sataa. Sillon se kulkee jännittyneesti ja korvat hörössä. Säikkymistä voi lieventää tekemällä paljon voltteja sekä peruutuksia, taikka siirtyä kentälle harjoittelemaan, siellä se ei säiky läheskään niin paljoa. Laukannostot saattavat tuottaa Riialle joskus hieman hankaluuksia, se nostaa aika monesti väärän- taikka ristilaukan, tämän estämiseksi pitää tehdä kunnon asetus ja selkät avut. Ihme ja kumma, maastossa Riia ei säiky yhtikäs mitään, siellä se keskittyy vain ja ainoastaan kovaan vauhtiin ja kaverin kanssa kilpailemiseen. Pelloilla Riia tykkää irrotella oikein olan takaa, joskus ehkä hiemankin liian kovaa. Koulua mentäessä Riia kyllästyy todella helposti, joten monipuolinen työskentely on tärkeää. Se osaa perusasiat melko hyvin, ja tykkää kulkea rennossa muodossa. Jos kentällä on esteitä, ja olet päättänyt mennä koulua, voi sanoa että siitä ei tule yhtikäs mitään, sillä Riia keskittyy vain esteiden tutkimiseen niiden yli pääsemiseen. Riia saattaa joskus potkia muita hevosia, jotka tulevat ratsastaessa liian lähelle, kisoissakin kannattaa sitoa sen häntään punainen nauha, että muut kanssaolijat tietävät varoa. Uimisesta Riia ei oikein välitä, se ei koskaan haluaisi edes kavioaan kastaa, mutta välillä se saattaa uskaltautua polviakin myöten veteen.

Kilpailuissa Riia jännittää joskin aika paljon ja tarkkailee kaikkea mahdollista korvat hörössä. Radalla se onneksi rentoutuu ja keskittyy suoritukseen. Lastattaessa se menee helposti autoon, jos siellä on ennestään kaveri odottamassa. Jos sen pitää mennä yksin syntyykin hieman ongelmia, sillä yksin Riia ei todellakaan halua sinne mennä. Mutta kyllähän sen sinne saa kun kovasti maanittelee ja houkuttelee. Traikusta poistuminen tapahtuukin sitten ryminällä. Silloin kannattaa juosta alta pois ellei halua jäädä jalkoihin. Matkan aikana Riia on hiljaa eikä kolistele laisinkaan.

Jälkeläiset

Astutuspvm. Syntymäpvm. Varsan emä Varsan rotu, skp, nimi ja om.
01.09.2006 11.09.2006 Baloubet H nf-t. Silfran Jacinda om. Myynnissä
15.10.2006 25.10.2006 Nerian Ethan nf-t. Euphoria SFR om. trey.
15.10.2006 25.10.2006 Nerian Ethan nf-t. Silfran Caitlin om. Kati. ?

Kilpailukalenteri

13.02.2007 KeRJ Cecilie Riders - CCI/CIC* - 4/24
25.10.2006 ERJ Salida de Sol - 100-110cm - 2/28
09.01.2006 Naapon talli - 70cm - 1/25
02.02.2007 ERJ Sping Blossoms - 60-70cm - 2/50
08.02.2007 ERJ Ecurie Eperon - 60cm - 3/50
08.02.2007 ERJ Ecurie Eperon - 70cm - 3/50
10.02.2007 ERJ Chaon/Heardland - 100cm - 1/61
24.02.2007 ERJ Vaapukka - 60-70cm - 2/50
07.03.2007 Moran Ponies - 100-110cm- 2/20
08.03.2007 Horsecenter Overtale - 110cm - 1/22
31.10.2007 ERJ Huopatossu - 90cm - 4 / 82
31.10.2007 ERJ ERJ-Cup - 100cm - 14 / 222
04.11.2007 Adventures - 100cm - 2 / 9
10.11.2007 Bayou d'Armens - 100cm - 3 / 56
25.11.2007 ERJ Adelia Ponies - 100cm - 5 / 33
25.11.2007 ERJ Adelia Ponies - 110cm - 1 / 34
01.12.2007 KeRJ Puomila - CCI* - 5 / 45
09.12.2007 ERJ Cadicallac - 100cm - 5 / 69
14.12.2007 ERJ Yosse Ponies - 100cm - 6 / 109