Muistoissamme new forest ori Jawyern JD


Kuvan © nabila,
Kuvien hevonen ei liity lainkaan tähän kyseiseen virtuaalihevoseen.


Silfranin pitkä-aikainen asukas, new forest ori Jawyern JD, nukkui pois 26.12.2006. Kuolemaan ei liittynyt mitään sairautta, vaan syy oli yksinkertaisesti vanhuus. Kaikki Silfranin asukkaat, omistajat ja kävijät jäävät varmasti kaipaamaan tätä upeaa herrasmiestä!

Virallinen nimi Jawyern JD
Kutsumanimi Jaw
Rekisterinumero VH-3307
Sukupuoli Ori
Rotu New forest
Säkäkorkeus 139 cm
Väri ja merkit Tummanpunarautias, tähdenlento, puolisukka
Syntymäpäivä 20.12.1991
Ikääntyminen Oma ikääntyminen
Koulutustaso ko Helppo B / re 110 cm / me 90 - 100 cm
Painotus Esteratsastus
Omistaja Silfran
Kasvattaja James Davyern / UK
Maahantuoja Feeler

Sukutaulu- ja selvitys


i. Haller ii. Hon Boss GBR iii. tuntematon
iie. tuntematon
ie. Jiggye iei. tuntematon
iee. tuntematon
e. Johan's Last Hope ei. Flashdance eii. tuntematon
eie. tuntematon
ee. Fonging Fox eei. tuntematon
eee. tuntematon

Jawin isä Haller on mainiosti menestynyt estepainotteinen new forest ori, joka on kahminut sijoituksia kansallisista kilpailuista roppa kaupalla. Sen jälkeläiset ovat myöskin päässeet näyttämään kyntensä esteradoilla, eikä ole epäillystäkään keneltä niiden hyppytaito on periytynyt. Haller on siis oman maansa suosituimpia jalostusoreja, ja myös esteratojen kruunaamaton tähti. Jawin isänisä new forest-ori Hon Boss GBR on kahminut myöskin paljon voittoja ja sijoituksia kansallisista kilpailuista. Jälkeläisiä tällä menestyneellä orilla ei ole kuin muutamia, koska se kuoli tapaturmassa vasta 13-vuotiaana, eikä kerennyt astumaan kuin muutaman tamman. Jawin isänemä new forest-tamma Jiggye taas on suuntautunut enemmän kenttäpuolelle, mutta on myös esteratsastuksessa kahminut muutamia voittoja. Jiggye on kuvankaunis tamma, jota käytetään jalostuksessa erityisesti tuomaan varsoille oikeanlaista rakennetta ja hyvää hyppytekniikkaa. Jawilla on isänpuolelta siis hyvinkin potentiaalinen suku!

Jawin emä new forest-tamma Johan's Last Hope on taas toiminut miltein koko ikänsä siitostammana, mutta on kerinnyt kahmimaan nuorena muutaman voiton ja sijoituksen este- ja kouluratsastuksesta. Jawin emänisä new forest-ori Flashdance oli kouluratsastusratojen kuningas. Se keräsi voittoja ja sijoituksia milten sata kappaletta uransa aikana. Sitä käytetään jalostuksessa tuomaan varsalle kouluratsastustaitoja ja emäksi valitaan miltein aina joku estepainotteinen tamma tuomaan hieman hyppylahjojakin. Jawin emänemä Fonging Fox on suloinen new forest-tamma, joka on kahminut muutamia sijoituksia kansallisista este- ja kenttäratsastuskilpailuista. Emän puolelta löytyy siis myös kouluratsastuspuolta, mikä on hyvä asia.

Luonnekuvaus

Yleisesti Jaw on ylväs ja kuuma ori. Se ei pidä vieraista ihmisistä, vaan on yhden tai kahden ihmisen hevonen. Varsinkin kiljuvat lapset häiritsevät sitä kovasti ja aina lapsia nähdessään Jaw ottaa muutaman sivuaskeleen ja pyöräyttelee silmiään. Jaw on myös säikky, ainakin sille päälle sattuessaan. Se saattaa helposti pelästyä vaikka tuulessa liehuvaa pressua ja hypätä kahdelle jalalle. Joidenkin pelottavien asioiden kohdalla se tyytyy kuitenkin vain tuhisemaan ja hyppelemään muutaman sivuaskeleen poispäin pelottavasti esineestä. Jawin näkee yleensä aina korvat luimussa, mutta sen luottamuksen voitettuaan on ihana kuulla sen hörähtävän talliin saapuessaan. Jaw on kuitenkin todella kärsivällinen poni, mikä on sinänsä outoa ottaen huomioon sen muut luonteen piirteet.

Hoitaessa Jaw on parempi viedä suosiolla pesukarsinaan, koska karsinassa se vain pyörii ympyrää ja luimistelee minkä kerkeää. Harjaamisesta tämä poitsu ei pahemmin välitä, mutta antaa silti hoitajansa tehdä työnsä rauhassa. Ylimääräisestä puunauksesta se ei pidä yhtään, joten kilpailuaamuina on aina pienoinen taistelu käynnissä. Kaviot nousevat siististi, niin kuin hyvin kasvatetulla ponilla pitääkin. Jaw kutiaa mahan alta, joten sieltä harjatessa täytyy olla varovainen. Pään harjaaminen voi myös tuottaa hiukan ongelmia, mutta tiukka ote riimusta ja päättäväiset otteet, niin eiköhän se siitä ala luonnistumaan. Harjan ja hännän harjaus sujuu ongelmitta. Pesusta tämä herra ei tykkää tippaakaan, joten pesusession jälkeen hoitaja voi olla märempi kuin itse Jaw. Jalkojen suihkuttelun se vielä sietää, mutta että sen selkä kasteltaisiin, niin ei. Jawin pesuun tarvitaan ainakin kaksi henkilöä, joista toinen pitää orista kiinni ja toinen pesee. Satulan laitossa ja vyön kiristyksessä Jaw tyytyy vain luimistelemaan hieman, mutta suitsien laitto onkin sitten vähän hankalampaa. Jaw nimittäin nostaa päänsä korkeuksiin eikä suostu avaamaan suutaan kuin pitkän suostuttelun jälkeen. Sen kanssa pitää olla kuitenkin rauhallinen, eikä saa hermostua. Jaw rakastaa yli kaiken omenoita ja niiden avulla sen saa suostuteltua mihin vain.

Taluttamiseen Jaw tarvitsee päättäväisen ja voimakkaan ihmisen. Se saattaa tamman huomatessaan lähteä rynnimään sinne päin ja siinä on helposti pienempi ihminen nurin. Jawia pitää pitää tiukasti kiinni ja riimunarun voi varmuuden vuoksi kietaista vielä turvan ympärille. Tarhassa se juoksentelee yleensä edestakaisin ja yrittää kiinnittää tammojen huomion itseensä. Jaw on myös vaikea saada kiinni, joten kannattaa ottaa joku makupala suosiolla mukaan, niin ei tarvitse juosta puolta tuntia ympäri tarhaa. Laitumella Jaw syö tuoretta heinää, mutta vain siinä tapauksessa, että tammoja ei ole näkyvissä.

Muista oreista Jaw ei pahemmin välitä, ainakaan tappelumielessä. Se mieluummin vetäytyy omiin oloihinsa, kuin seurustelee laitumella muiden hevosten kanssa. Joskus kun se on äreällä päällä, voi lähelle tuleva hevonen saada vihaisen potkun ja hampaanjäljet takamukseensa. Jawin tallikaverit ovat kuitenkin oppineet, koska se on hyvällä ja koska huonolla tuulella. Tammojen perään Jaw on kuitenkin, ehkä vähän liiaksikin. Heti kauniin neidin nähdessään se hirnuu ja hörähtelee. Joskus se myös esittää hienoja pukkihyppyjä ja takajaloille nousua. Jaw onkin kunnon naisten mies, sillä melkein jokainen tallin tammoista on ihastunut siihen.

Uittamisesta Jaw ei välitä sitten tippaakaan. Se suostuu vain kahlailemaan rannassa, jos sitäkään. Ja jos sitä alkaa pakottamaan veteen, niin voi saada vastalauseena muhkeat pukit ja huomata itse joutuneensa veteen. Jawia ei siis kannata yrittää uittaa, koska se ei kerta kaikkiaan suostu uimaan. Se ei mene veteen edes, jos tamma menee sen edessä, ja se on jo jotakin.

Ratsastaessa Jaw on herkkä, mutta kuumenee helposti. Kouluratsastus ei ole oikein sen alaa, koska se mielellään liikkuu reippaasti, eikä pidä pysähtelemisestä. Liikkeistä tulee usein liian hätäisiä, kun Jawin pitää päästä äkkiä eteenpäin. Se kyllä kuuntelee hyvin ja yrittää, mutta sillä on kuitenkin aina liian kiire. Silloin tällöin Jaw voi kuitenkin yllättää ja suoriutua koululiikkeistä oikein mainiosti. Esteitä hypätessä se taas on mestari. Radalla sen hermot ovat rautaa ja reipas vauhti vain eduksi. Se kuuntelee ratsastajaa, eikä ole suin päin ryntäämässä mihinkään. Jawilla on mahtava hyppytyyli ja se osaa itse mitata askeleensa, jotta ponnistuspaikka osuisi oikeaan. Jawilla on mahtava hypätä ja vähän kokemattomatkin hyppääjät pärjäisivät sille kyllä. Jawilla ratsastaessa pitää kuitenkin muistaa kevyet avut ja jotta se kulkisi oikein, niin pitää ratsastajalla olla todella hyvä istunta ja joustava käsi. Maastossa Jawi säikkyy helposti ja saattaa lähteä viemään, joten sen kanssa ei kannata sinne ainakaan yksin lähteä. Jawilla ajetaan myös usein ja silloin tällöin käydään valjakkoajokilpailuissakin. Jaw on mukava ajaa, ja kuuntelee ohjeita hyvin. Se pitää ajamisesta myös hyvin paljon, joten sillä saa ajaa enemmänkin.

Lastatessa Jaw osaa olla aika hankala. Se ei ensin millään haluaisi mennä koppiin sisälle ja osaa olla aika itsepäinen siinä asiassa. Pojuun tulee kyllä vauhtia, jos tamma menee sitä ennen koppiin. Silloin sillä on niin kiire koppiin, että taluttajakaan ei meinaa pysyä mukana. Kuljetettaessa Jaw käyttäytyy hyvin, onhan se kokenut kuljetettava. Se ei hermoile kopissa turhaan, eikä ala helposti potkia seiniä.

Kilpailuissa Jaw voi olla aika hermona ja kiihdyksissään kaikista uusista hevosista ja varsinkin tammoista. Ratsastajalla on todella kova työ saada se keskittymään edes hiukan tekemisiinsä, kun Jaw vain vilkuilee ympärilleen. Pari tehokasta raipan iskua ovat silloin paikallaan, vaikka Jawilla ei usein raippaa käytetäkään. Niiden jälkeen se herää ja alkaa keskittymään suoritukseen. Se on parhaimmillaan yleisön edessä ja nauttii erityisesti kunniakierroksesta.

Jälkikasvu

Astutuspvm. Syntymäpvm. Varsan isä Varsan rotu, skp, nimi ja om.
05.09.2005 20.09.2005 Metsätähti's Friendly nf-o. Nicholas SFR om. sallis.
22.07.2005 12.08.2005 Menthol's Lady Kleopatra GBR Cleopatra DS om. Spagetti
26.08.2005 04.09.2005 Weretkhetes nf-o. Nerian Rowan om. PePPeR
01.12.2005 10.12.2005 Agnetta SWE nf-t. Yelina SFR om. Jasmin
25.01.2005 03.02.2005 Agnetta SWE nf-o. Silfran Intricate om. Jenni R.
26.01.2005 02.02.2006 Lorena's Treasure rp-t. Lavinian Ladylike  om. Nora R.
15.02.2006 25.02.2006 Mehtätähti's Friendly nf-o. Enchantment SFR   om. daffis.
27.02.2006 06.03.2006 Kultaorvokin Helmi-Tyttö nf-t. Carmién's Zenith  om. Couvert
01.03.2006 10.03.2006 Darf Truthful nf-t. Silfran Musqout  om. reqviem
12.03.2006 00.00.0000 Bellatrixie SWE rp-t. Châtaigne om. Grove Riding Ponies
24.03.2006 03.04.2006 Darf Truthful nf-o. Silfran Robin  om. vandare
15.05.2006 25.05.2006 Agnetta SWE nf-o. Silfran Adriano om. ?
20.05.2006 03.08.2006 AP Glansfuld nf-o. NG Olympico om. minttu
01.06.2006 10.06.2006 Agnetta SWE nf-t. Reneia SFR om. Leandra
05.06.2006 15.06.2006 Darf Truthful nf-o. Silfran Todd om. -krix.
05.06.2006 15.06.2006 Darf Truthful nf-o. Silfran Todd om. -krix.