MUISTOISSAMME: new forest tamma Metsätähti's Friendly 21.02.1997 - 20.09.2006

Tessa eli pitkän ja tapahtumarikkaan elämän ja kuoli lopulta vanhuuteen onnellisesta omalle laitumelleen. Jäämme kaikki kaipaamaan tätä suurenmoista ponia!

  Perustiedot
 
  Virallinen nimi  Metsätähti's Friendly
  Kutsumanimi  Tessa
  Sukupuoli  tamma
  Rotu  New Forest
  Säkäkorkeus  139 cm
  Väri ja merkit  ruunikonkimo
  Syntynyt ja ikääntyminen
 21.02.1997, ikääntynyt 21.02.2005 asti 1 IRL vuosi = 1 virt. vuosi, siitä eteenpäin 1 IRL kk = 1 virt. vuosi
  Rekisterinumero  -
  Koulutustaso  ko HeA / re 80 cm / me 60 cm
  Painotus  esteratsastus
  Omistaja  nabila / Silfran
  Kasvattaja  Stjarna
  Hoitaja  Melian, Hoitopäiväkirja
  Kotitalli  Silfran

 

  Sukutaulu
  i. LD Aprilrocket
     kimo nf-ori, 145 cm, kuollut 6.8.2005
  ii. Laakson Raymond
      ruunikko nf-ori, 143 cm, KTK-III
  iii. Wootton Bracken
  iie. Diana
  ie. Aprilmist Sunflower
       tummanruunikko nf-tamma, 144 cm
  iei. Linnes Coktail
  iee. April
  e. LD Suhinan hoitsutyttö
      ruunikko nf-tamma, 142 cm
  ei. Erokedon Lancer
       rautias nf-ori, 146 cm, KTK-II, ERJ-II, YLA2
  eii. Lotuksen Leviathan
  eie. Frondo's Classic
  ee. Waterfall's Hospitable
         sivut poistettu
  eei. Vaahteramäen Ceasar
  eee. Annabell

 

  Sukuselvitys
 
Tessan isä, LD Aprilrocket eli tutummin Raksu, on kimo new forest-ori. Raksu kuoli 6.8., eikä hänen sivuilleen jäänyt paljoa merkkejä menestyksestä. Raksu on kuitenkin ollut hieno esteponi ja hyppäsikin metriä. Raksun isä, Laakson Raymond, on upea new forest-ori, joka on saavuttanut urallaan menestystä niin näyttelyissä kuin estekisoissakin. Se on voittanut yhdet estekisat ja hyvin siltä näyttävät sujuvan myös koulu ja western. Laakson Raymond on myös kantakirjattu kolmospalkinnolle 68 pisteellä. Tessan isän emä, Aprilmist Sunflower, on kaunis tummanruunikko new forest-tamma. Sen sivuilla ei ole merkkejä menestyksestä, mutta se on ollut myös hieno esteponi. Lopuista isänpuolen hevosista ei ole tietoja.

Tessan emä. LD Suhinan Hoitsutyttö, on suloinen new foresti. Se on osallistunut uransa aikana muutamiin kilpailuihin, mutta mitään suurempaa menestystä ei ole tullut. Tessan emä on ehkä enemmän koulupainotteinen, mutta kyllä siltä esteetkin luonnistuvat. Tessan emän isä on kuuluisa ja menestynyt Erokedon Lancer. Se on estepainotteinen ori, joka on saavuttanut monia arvonimiä uransa aikana. Se on mm. kantakirjattu toiselle palkinnolle , palkittu ERJ:n laatuarvostelussa toisella palkinnolla ja saanut YLA2 tittelin. Valitettavasti Tessan emänemän, Waterfall's Hospitablen sivut ovat kadonneet, joten minä en tiedä yhtään mitään kyseisestä tammasta. Tessan emänemänisä, Vaahteramäen Ceasar, on kuollut jo vuonna 2003, mutta ennen kuolemaan se on saavuttanut muutamia voittoja ja sijoituksia niin este- kuin kouluratsastuksessa. Tessan emänemänemä, Annabell, taas on myöskin kuollut vuonna 2003. Se on kuitenkin saavuttanut muutamia sijoituksia este- ja  kouluratsastuksessa sekä näyttelyissä.

 

  Luonnekuvaus
Yleisesti Tessa on suloisen viehkeä poninpallero, joka kerää katseita sen ulkokuorensa ja olemuksensa avulla. Tessa onkin ihan kiltti, mutta kyllä sillä niitä omia jekkujaan riittää, vaikka ihan muille jakaa. Tessa on myös hyvin sosiaalinen poni, ja yleensä onkin heti ensimmäisenä innokkaana tutustumassa uusiin hevosiin. Tessasta pitää yleensä kaikki, jotkut enemmän ja jotkut hieman vähemmän, onhan se ihan suloinen poninkuvatus. Mutta Tessa on kamalan arka yksilö ja säikkyy muutenkin todella usein ja paljon. Se pelkääkin ihan mielettömästi ukonilmaa, jolloin se potkii hervottomasti karsinanovea ja on silloin ihan tolaltaan. Eli jos ulkona vähänkin myrskyää, niin ei edes kannata harkita vievänsä Tessaa ulos, koska tosiaan se mieluummin pysyttelee myrsky säällä sisällä tallissa kuin ulkona. Jos Tessalla on jokin hätä, niin se hakee heti ensimmäisenä ihmisestä turvaa. Se siis aina pahimmassa tapauksessa turvautuu aina ihmiseen ja hakee tästä turvaa, olipa mikä sitten kyseessä. Tessa osaa olla todella hellyttävä, mutta odotas vain kun koittaa aurinkoinen ja lämmin keli ja se on saanut olla melkein koko päivän laitumella riehumassa, niin siitä on hellyys kaukana. Silloin sillä on varmaan satoja jekkuja, joita se voisi tehdä hoitajille, mutta onneksi se on sisälle tullessaan jo niin väsynyt, ettei enää jaksa jekutella. Yleisesti Tessa on mukava, ehkäpä hieman haastetta antava, kaunis poninalku.

Hoitaessa Tessa on ihan kiltti, mutta vähän kärsimätön persoona. Tutuille hoitajille Tessa yrittää olla mahdollisimman kiltti, ikään kuin se kunnioittaisi näitä. Eli näille "tutuille hoitajille" se ei pahemmin uskalla kettuilla ja tehdä jekkuja, ellei se ole saanut purkaa ylimääräisiä energioitaan johonkin. Toisin on jos sen karsinaan astuu täysin sille tuntematon, kokematon ja ehkäpä myös hieman arka ihminen. Nämä ihmiset Tessa yleensä laittaa suoraan sanottuna melko koville. Ja varsinkin jos henkilö vielä pelkää Tessaa, niin sitten se vielä pahentaa tilannetta, ja Tessa onkin todella kurja hoitaessa. Tamma kannattaa varmuuden vuoksi sitoa kiinni, sillä se voi yhtäkkiä livahtaa karsinanovesta, kuin punainen viiva konsanaan. Harjatessa Tessa voi koettaa tepastella rauhattomasti ja yrittää pienesti jopa potkiakin. Mutta hyvin harvoin, se niin pitkälle "pääsee". Joskus Tessa huomaa kuinka mukavalta ja ihanalta tuntuu, kun joku harjaa sitä, mutta sitten melkein saman tien unohtaa sen. Joskus Tessa voi myös leikillään näykkäistä hoitajaa tämän paidasta, mutta senkin se tekee vain ja ainoastaan leikillään. Eli mitään pahaa se ei sillä tarkoita. Kavioita putsatessa se voi vähän "jumittaa", kunnes tajuaa mistä on kyse ja nostaa reippaasti jalkansa ylös. Välillä se voi myös hoitajaa tönäistä kun tämä putsaa Tessan kavioita ja tönäisyn "ansiosta" hoitajaa kellahtaa kumoon. Jos Tessa osaisi nauraa, niin se varmasti räkättäisi hulluna, kuin pieni lapsi. Suitsiessa se laittaa suunsa tiukasti kiinni, niin ettei kuolaimia saataisi sen suuhun laitettua, mutta sokeripalan kanssa se avaa suunsa nätisti auki ja ammolleen. Satulan se antaa laittaa selkäänsä ihan moitteettomasti.

Ratsastettaessa Tessa tuppaa olemaan hieman villihkön puoleinen. Alkukäynnissä se toki menee nätisti ja reippaasti astellen ihan muina tyttöinä. Joskus alkukäynnissä se voi säikähtää ja jo ihan "alkuverryttelyksi" ja vetää pienet pukkilaukat säikähtelyn vuoksi, mutta se rauhoittuu melko nopeasti, jos ratsastajakin rauhoittuu. Tessalla on myös tapana ihan odottamatta pysähtyä ja sitten peruuttaa ihan syyttä suotta ja jatkaa taas matkaansa ihan normaalisti. Tessa on myös melko herkkä pohkeille ja ohjalle. Raviin Tessa siirtyy helposti ja sillä onkin pehmeä ravi, mutta todella nopea. Joskus se yltyy varsinkin, jos ratsastaja vain istuu sen selässä. Ympyrällä neiti menee melko jäykästi ja joskus haluaisi kääntyä pois takaisin uralle. Ympyrällä laukkaaminen ei aina tahdo onnistua, mutta uralla sitten taas vähän liiankin vauhdikkaasti. Ratsastustehtäviä se tykkää suorittaa ja menee ne melko kärsivällisesti. Kentällä Tessa menee rennommin, kuin maneesissa. Mutta jos kentällä sen turvan eteen pölähtää esim. joku lintu, niin sitä se kyllä säikähtää. Muuten se menee kentällä siis todella rennon puoleisesti. Maneesissa Tessa menee jäykästi ja on ahdistuneen oloinen. Varsinkin kevät-talvella, jolloin maneesin katolta tippuu isoja määriä lunta. Silloin Tessa liikkuu todella epävarmasti, silloin saa pelätä, milloin se lähtee kovaan laukkaan pelästyessä. Esteillä tamma kuumuu, mutta taitava ratsastaja saa sen kyllä pysymään käsissä. Tessa tykkää hyppäämisestä, mutta jos liikaa hyppii, niin seurauksena on villit pukkilaukat, josta varmasti lentää alas. Eli kannattaa ajoissa lopettaa ylimääräinen esteiden hyppely. Maastossa menee innokkaasti, mutta ei ole siellä kamalan varma ratsu, koska säikkyy niin paljon. Yksinään sen kanssa maastoon ei kannata lähteä. Koulussa tamma menee nätisti kaula kaarella ja onkin melko haka siinä.

Kilparadalla tammalla on tavoitteena voittaa ja se onkin todella kunnianhimoinen kilparatsu. Se voisi tehdä melkein mitä vain voittaakseen. Jos se ei kumminkaan voita, niin ei se myöskään pety siihen. Näyttelyissä Tessa oikein poseeraa tuomareille ja osaa lumota nämä aika lailla. Joskus se tuppaa hiukan liikaa esittämään, jolloin sen pisteet alentuvat, valitettavasti. Estekilpailuissa tamma on joskus vähän liiankin innoissaan ja ratsastaja saa tehdä verryttelyssä ja radalla kovasti töitä saadakseen sen keskittymään täydellisesti. Itse esteradalla Tessa on mahtava ja hyppää radat poikkeuksetta puhtaasti läpi. Koulukilpailuissa Tessa on oma itsensä. Siellä se ei ehkä saa aivan samaa liekkiä sisälleen, kuin estekilpailuissa, mutta tekee silti parhaansa.

Tarhassa Tessa juoksee innokkaasti, mutta jos yksikin sadepisara tulee taivaalta, niin se haluaa välittömästi takaisin talliin. Tessa rakastaa myös piehtaroimista ja onkin melko kurainen, kun sen hakee tarhasta pois. Tarhaan viedessä se kävelee innokkaasti eikä malta odottaa, että taluttaja saa portin auki ja riimunarun irti. Vauhtiin päästessä tarhassa se heittelee myös takapäätään veikeästi, mikä onkaan parasta kun päästä tarhaan purkautumaan. Laitumelle meno on Tessasta myös mukavaa, siellä saa syödä vatsansa niin täyteen, että melkein ähky tulee.

Taluttaessa Tessa kävelee innokkaasti taluttajan rinnalla, mutta ei tosiaankaan jää odottamaan taluttajaansa, jos tämä on hiukankin hitaampi kävelijä. Siinä sitten voikin käydä niin, että Tessa taluttaa hoitajaa eikä päinvastoin. Mutta niin ei saa päästää käymään, Tessan saa kyllä helposti hiljentämään vauhtia, mutta se on sitten eri asia että miten. Tessalla on tapana myös tunkea päänsä joka ikiseen matkan varrella tulevaan ruohokasaan, joten se pitää suoraan sanoen riuhtaista pois niistä.

Uittaessa Tessa kahlaa aluksi ihan kunnialla vain rannassa. Se voi kahlata siinä pidemmän aikaakin. Ja sitten kun pitäisi lähteä, niin juuri silloin tamma uskaltautuu menemään hieman syvemmälle ja sitten se uikin siellä syvällä pitkään. Se on kuin pikkulapsi. Sitten sitä saa houkutella, että se tulisi pois vedestä. Onhan siinä hieman noita vesipedon piirteitä. Pesupaikalla Tessa rentoutuu, ihme kyllä vaikka pelkääkin sadetta, mutta tällaisesta 'kiinteästä/massa vedestä' se pitää yllättävän paljon. Joskus se yltyy leikkimään vesiletkun kanssa ja onkin onnistunut hajottamaan niitä jo peräti kaksi kappaletta.

Luonteen © zaamari

 

  Jälkikasvu
 Astutuspvm.  Varsan synt. pvm.  Varsan isä  Varsan skp., nimi ja omistaja
 05.09.2005  20.09.2005  Jawyern JD  o. Nicholas SFR om. Cave
 05.01.2006  15.01.2006  PF Micador  o. Silfran Premier om. McKelly
 25.01.2006  03.02.2006  Jawyern JD  o. Silfran Intricate om. Jenni R.
 15.02.2006  25.02.2006  Jawyern JD  o. Enchantment SFR om. daffis.

 

  Hoito-ohjeita

Tarhaus: Tarhataan yhdessä Merin kanssa. Tarhaan heinää, mikäli maassa ei kasva. Riimun voi ottaa halutessaan pois.

Loimitus: sateella vedenpitävä loimi, ratsastuksen jälkeen hikiloimi mikäli hevonen on hionnut, fleecevilttiä voi käyttää talvella ennen ratsastusta ja ratsastuksen jälkeen, talliloimena käytetään villaloimea, tuulisella säällä ulos voi laittaa fleeceloimen, ulos kylmällä ja kostealla säällä (+5 - (-5)) fleeceloimi, ulos (-5) - (-15) toppaloimi, yli -15 asteen pakkaseen fleeceloimi alle ja toppaloimi päälle, yli -25 asteen pakkasessa ei ulos

Varusteet:  kouluratsastukseen yleissatula, suitset + alaturpahihna ja pintelit etujalkoihin, rataesteille ja maastoesteille estesatula, suitset + alaturpahihna, martingaali, etujalkoihin suojat ja takajalkoihin hivutussuojat, maastoon yleissatula, suitset, etujalkoihin suojat ja takajalkoihin hivutussuojat

Liikutus: Maanantai: Aamusta kouluratsastusta yksi tunti, illalla ajoharjoittelua ½ - 1 tunti, Tiistai: Aamusta esteharjoittelua kentällä tai maastoradalla, illalla kevyttä juoksutusta ½ tuntia, Keskiviikko: Vapaapäivä; pientä harjailua ja halutessaan talutuslenkki maastossa, Torstai: Kestävyysharjoittelua maastossa ravissa ja laukassa kaksi tuntia - ajankohta vapaa, loppupäivä vapaata, Perjantai: Aamusta esteratsastusta yksi tunti, illalla irtohypytystä tai juoksutusta ½ - 1 tunti, Lauantai: Rentouttava maastolenkki, puunauspäivä; pesu yms., Sunnuntai: Raskasta esteharjoittelua kentällä tai maastoradalla yksi tunti, loppu päivä vapaata.


Kuvien © nabila


Kisakalenteri
Edellinen