Muistoissamme rp-o. Colorado RED


Kuvan © nabila,
Kuvien hevonen ei liity lainkaan tähän kyseiseen virtuaalihevoseen.


Upea ja hyvin menestynyt ratsuponiorimme Colorado RED menehtyi 16.07.2007 ähkyn seurauksena tulleeseen suolikiertymään. Eläinlääkäri yritti viimeiseen asti pelastaa orin, mutta koska ähky oli huomattu liian myöhään, niin Ossilla ei ollut toivoa. Jäämme kaipaamaan tätä kimoa herrasmiestä koko talliväen voimin!

Virallinen nimi Colorado RED
Kutsumanimi Ossi
Rekisterinumero VH-03321
Sukupuoli Ori
Rotu Ratsuponi (75%)
Säkäkorkeus 146 cm
Väri ja merkit Kimo
Syntymäpäivä 10.06.2005 (ikä)
Ikääntyminen 1 IRL kk = 1 virtuaalivuosi
Koulutustaso Ko Helppo A, re 100 cm, me 100 cm
Painotus Kenttäratsastus
Omistaja Silfran
Kasvattaja Tom Redmond / UK
Hoitaja katso hoitajat-sivulta
Kotitalli Silfran

Sukutaulu- ja selvitys


i. Spirit Alexx, rp 75% ii. Civil War, rp 75% iii. Dallas Dream, dartmoor
iie. Serenity, rp (dartmoor + ox) 50%
ie. Dendezvansas, rp 75% iei. Renessance T, dartmoor
iee. Fineberry, rp (darmoor + xx) 50%
e. Exotica RED, rp 75% ei. Miles Crüe, rp 50% eii. Co Lawman xx
eie. Powder, dartmoor
ee. CatCat RED, dartmoor eei. Psychotic Eye, dartmoor
eee. Bahlia RED, dartmoor

Ossin suvusta löytyy monia kilpailu, sekä jalostusalalla vaikuttaneita hevosia. Herran isä, Spirit Alexx on estepainotteinen ratsuponiori, joka on sijoittunut mukavasti sekä omassa kotimaassaan, että ulkomaalaisissa GP-kilpailuissa. Orii on kantakirjattu Englannissa I-palkinnolle, mutta sitä saa käyttää myös jalostukseen muualla Euroopassakin. Civil War, isänisä, ratsuponi sekin. Hyppää myös esteitä mukavalla tasolla, tosin hieman matalampia kuin Alexx, sillä Alexxin hyppytaidot periytyvät lähinnä sen emän puolelta. Hyväksytty jalostukseen USA:ssa, sekä Aasiassa. Civil Warin suvusta löytyy muutamia hyviä hyppääjiä, mutta pääosin valjakkoratsuja. Rendezvansas on 148cm korkea ratsuponitamma. Tamma on kuitenkin kotitallillaan jättänyt hyviä estehyppääjäjälkeläisiä. Suvusta löytyy muutamia esteratsastuksessa GP-tasolla vaikuttaneita poneja, sekä jopa yksi laukkasukuinen täysiverinen.

Exotica RED, myöskin Tom Redmondin kasvatti. Lähes kaikki Ossin suvussa esiintyvät tammat emän puolelta ovat kaikki RED-kasvatteja, sillä tammavarsat on kasvattaja yleensä pitänyt itsellään, näin jalostaen mieleistänsä sukua eteenpäin useille polville. Exotica on päinvastoin (kuin Ossin isä) kouluratsu, joka menee koulua vaativa B-tasolla, pärjäten siinä ihan mukavasti. Joskus helpompiakin luokkia on tullut koluttua. Suvusta löytyy mm. korkeimmalla jalostuspalkinnolla palkittu hyväsukuinen ratsuponiori Miles Crüe, joka on myös kantakirjattu Englannissa III-palkinnolle. Oriin suvusta löytyy lisäksi CO Lawman xx, kantakirjattu III -palkinnolle useissa maissa, sekä hyväksytty samaten jalostukseen. Kilpailusijoituksina 15-10-6-33 esteratsastuksesta ovat kuitenkin Ossin emänpuolen suvun musta lammas, vaikkei tämä sinänsä haittaa itse Ossin menestystä. CatCat RED myöskin RED-kasvatti, menestynyt hyvin kouluratsastuksen lisäksi parivaljakossa, mm. Exotican ja Bahlian kanssa.

© PH

Luonnekuvaus

Luonteeltaan Ossi on orimainen, mutta kuitenkin kiltti, ja helposti käsiteltävä. Ori vaatii kuitenkin osaavan ratsastajan ja hoitajan, eli sitä ei voi aloittelijalle antaa, vaikka kiltti onkin. Viihtyy hyvin ihmisten seurassa, ja ilmoittaa selvästi silloin kun kaipaa omaa rauhaa. Muiden hevosten kanssa ei tule kovinkaan hyvin toimeen, koska haluaa olla muiden pomo, ja yleensä muiden hevosten lähettyvillä machoileekin sen verran, että ego ei meinaa mahtua edes 30m alueelle, joka suuntaan oriista. Siksi kilpailupaikalla saattaa aina raikua kimeä hirnunta, sillä Ossi haluaa olla esillä. Siksi kilpaileminen ja muiden edessä esiintyminen ei tuotakaan sille ollenkaan ongelmia.

Hoidettaessa Ossi on kiltti, josko joskus saattaa astua varpaillesi, ja aina satulaa laitettaessa luimia, ja vähän yrittää huitoa jalallaan satuloitsijaa. Harjatessa Ossi nauttii, varsinkin siitä, jos jaksat puunata sitä aluksi jollakin kovalla harjalla, ja sitten jälkeenpäin erittäin pehmeällä harjalla, jotta saadaan karvat suoraksi. Herra on tarkka ulkonäöstään, vaikka yleensä onkin koko hevoskatraan kuraisin malli. Häntä aina sotkussa, ja omaa rautiasta väriä ei pysty edes tunnistamaan. Suitset ovat vähän erikoisempaa mallia, joten Ossi ei kovinkaan paljolti pidä niistä, ja siksi suitsiminen saattaa olla vaikeaa, sillä se nostaa päänsä sen verran korkealle, että suitsiminen ei olekaan kovin helppoa. Ja kun olet saanut suitset päähän, ori nukahtaa. Suojien laitto sujuu jo rutiinilla, vaikka ennen se olikin suuri ongelma. Pintelit ovat ongelma vieläkin. Veden kanssa ori tulee toimeen, sillä se suorastaan rakastaa vedessä leikkimistä, vaikkei nyt suorastaan juoksisi kuralätäkköön. Järvet ovat sen ehdoton suosikki, ja sinne päästessään se ei pysty hillitsemään itseään.

Ratsastettaessa ori on kuuliainen, sekä kuuntelee apujasi, niitä pienimpiäkin, joten siksi Ossin selkään ei päästetä ketä tahansa, vaan erittäin osaava ratsastaja, joka tekee kaiken oikein. Suurimmiltaosin. Esteillä Ossi syttyy, ja se hyppääkin mielellään. Mitä korkeampi, sitä parempi, tuntuu olevan herran motto. Kaikenlaiset esteet luonnistuvat kuin vettä vaan, jopa erikoisesteet, joita yhä useampi hevonen tuntuu pelkäävän. Kaikki tiukat käännökset ym. asiat ovat helppoja, sillä Ossi on koulutettu myös vähäisesti westerniin. Kouluratsastus on Ossin mielestä tylsää puuhaa, ja saattaakin välillä sanoa vastalauseensa uran kiertämiselle keulimalla, tai sitten vaikka railakkaalla pukkilaukalla, joka päättyy suureen pomppuun radan aitojen yli. Siksi Ossilla ei kilpaillakaan vaativissa luokissa, vaan erittäin helpoissa, jotta hevosenkin olisi mukava työskennellä.. Vaikka ei sillä, että ori ei pitäisi ratsastajan tiputtelemisesta, ja aitojen yli hyppimisestä. Ehkä liikaa kuitenkin. Maastoesteet sujuvat samalla rutiinilla kuin rataesteetkin, vaikka pitkillä laukkasuorilla saattaa poni väsyä aika mukavantuntuisesti, mutta esteet ylittyvät silti melko virheettömästi.

Muuta pikkunippelitietoa on mm se, että Ossilta sujuu helposti traileriin meno, ja sieltä ulos tuleminen, none problems. Oli sitten kuljetusvaunu kuinka suuri tahansa. Kuitenkin pienemmässä mallissa Ossi yleensä kuljetetaan yksin, ettei vain saada syytettä eläinrääkkäyksestä - matkalla kuuluvan hirnunnan takia. Taluttaminen on helppoa, kunhan siihen on varautunut sopivalla riimunnarulla, sekä riimuun kiinnitettävillä kuolaimilla, tahi sitten vaikkapa suitsilla. Ori saattaa riuhtoa välillä, mutta yleensä kulkee lauhkeana taluttajan perässä tai vierellä. Kaikkea pitää tuijotella, ja pieniä normaaleitakin asioita pelätä.

© PH

Jälkikasvu

Astutuspvm. Syntymäpvm. Varsan emä Varsan rotu, skp, nimi ja om.
27.09.2005 03.10.2005 WS Delyth rp-t. Crossroad's Desdemona om. Hanna L.
06.01.2006 16.01.2006 Agnetta SWE rp-t. Montana SFR om. s el s
30.07.2006 10.08.2006 Agnetta SWE rp-t. Heyselest SFR om. helinä
10.02.2006 23.02.2006 Black-abena rp-o. Smoke It om. Grove Riding Ponies
16.02.2006 02.03.2006 Bianca SR rp-t. Lumivuon Wilwarin om. Silfran
26.02.2006 12.03.2006 Charlene Fay rp-o. FMG Charlton om. Ku
10.10.2006 24.10.2006 Fleur Delacour rp-t. Crossroad's Rivanon om. PH

Hoito-ohjeita

Tarhaus: Tarhataan aina yksin, mutta muita hevosia täytyy olla näköpiirissä. Tarhaan heinää, mikäli maassa ei kasva. Riimu mieluiten päässä, että kiinni ottaminen helpompaa. Laitumella riimu kuitenkin pois päästä.

Loimitus: Sateella vedenpitävä loimi, ratsastuksen jälkeen hikiloimi mikäli hevonen on hionnut, fleecevilttiä voi käyttää talvella tallissa ratsastuksen jälkeen, talliloimena käytetään fleeceloimea, tuulisella säällä ulos voi laittaa sadeloimen, ulos kylmällä ja kostealla säällä (+5 - (-5)) fleeceloimi, ulos (-5) - (-15) toppaloimi, yli -15 asteen pakkaseen fleeceloimi alle ja toppaloimi päälle, yli -25 asteen pakkasessa ei ulos

Varusteet: kouluratsastukseen yleissatula, suitset + alaturpahihna ja pintelit etujalkoihin, rataesteille ja maastoesteille estesatula, meksikolaiset suitset, martingaali, etujalkoihin jännesuojat ja takajalkoihin hivutussuojat, panssarillinen vyö, maastoon yleissatula, suitset alaturparemmillä sekä pintelit joka jalkaan. Talliin ja tarhaan pintelit joka jalkaan.