Muistoissamme rp-t. Agnetta SWE


Kuvan © Spagetti,
Kuvien hevonen ei liity lainkaan tähän kyseiseen virtuaalihevoseen.


Rakastamamme ratsuponitamma Agnetta SWE nukkui pois 14.06.2007. Nettan kuoli luonnollisesti vanhuuteen päälle 27 vuoden ikäisenä. Kaikki Silfranin omistajista ja kävijöistä jäävät kaipaamaan tätä tuittupäistä tammaa!

Virallinen nimi Agnetta SWE
Kutsumanimi Nettan
RekisterinumeroVH-3319
SukupuoliTamma
RotuRatsuponi (50%)
Säkäkorkeus144 cm
Väri ja merkitKimo
Syntymäpäivä20.03.2005 (ikä)
Ikääntyminen1 IRL kk = 1 virtuaalivuosi
Koulutustasoko Va B / re 110 cm / me 100 cm
PainotusKenttäratsastus
Omistaja Silfran
Maahantuojanabila
Hoitaja katso hoitajat-sivulta
Kotitalli Silfran

Sukutaulu- ja selvitys


i. Brilho GM ox ii. BB's Encaato ox iii. tuntematon
iie. tuntematon
ie. Brilanca GM ox iei. tuntematon
iee. tuntematon
e. Angela ei. Alecis M eii. tuntematon
eie. tuntematon
ee. Ana de Cruel eei. tuntematon
eee. tuntematon

Nettanin isä on Ruotsissa asustava maineikas arabi-ori Brilho GM ox. Se on niittänyt mainetta kenttäkisoissa erityisesti Ruotsissa ja Saksassa, mutta on ollut myös suosittu jalostusori Hollannissa. Brilho on voittanut kenttäkisat kymmenen kertaa ja sijoittunut seitsemän kertaa. Estekilpailujakin se on voittanut kolmesti ja koulukilpailuissa sijoittunut neljä kertaa. Brilho hyppää 130 cm rataesteissä, menee maastoesteitä 125 cm ja osaa koulua Helppoon Aahan saakka. Brilholla on monia menestyneitä jälkeläisiä ja toivotaan, että Nettankin liittyy heidän joukkoonsa. Brilhon isä on voikko arabi-ori BB's Encaato ox, joka asustaa Saksassa. Siellä se on niittänyt mainetta kenttäkilpailuissa, joissa se on voittanut viisitoista kertaa ja sijoittunut kaksikymmentä kertaa. Encaato on kiertänyt myös muita kilpailuja, mutta suurin menestys on tullut kenttäkisojen saralta. Encaato menee esteillä ja koulussa samoissa luokissa kuin Brilhokin. Brilhon emä Brilanca GM ox on kuvankaunis arabi-tamma, joka on toiminut siitostammana miltein koko ikänsä yhdessä Ruotsin kuuluisammassa arabisiittolassa. Se ei ole paljoa kilpaillut, mutta sen vahvin osa-alue on ilmiselvästi koulu, jota se menee aina Vaativaan Beehen saakka. Loppu isän puolen suvusta on tuntematonta. Isän puolen suvussa on siis monia kenttäpainotteisia hevosia, jotka ovat kahmineet voittoja ja sijoituksia roppa kaupalla.

Nettanin emä Angela on kuuluisa connemara-tamma. Se on vahvasti kenttäpainotteinen ja onkin voittanut kenttäkisat kymmenisen kertaa ja sijoittunut kaksikymmentäyksi kertaa. Angela kulkee koulua Helppoon Aahan asti, hyppää rataesteitä ja maastoesteitä ainakin 120 cm asti. Angela on ollut vain vähän aikaa siitoskäytössä, mutta jo moni sen jälkeläisistä kilpailee kenttä- ja estekilpailuissa. Angelan isä on hieno connemara-ori Alecis M. Se on kuuluisa esteratsu, joka on kiertänyt estekilpailuissa vähän joka puolella maailmaa. Nykyään se kuitenkin viettää eläkepäiviään siitosorina Ruotsissa. Parhaina vuosinaan Alecis hyppäsi jopa 125 cm luokissa ja se onkin voittanut estekilpailuissa mahtavat kaksikymmentäviisi kertaa ja sijoittunut päälle kolmekymmentä kertaa. Oikea hyppykone siis. Angelan emä taas on kuuluisa koulupainotteinen connemara-tamma Ana de Cruel. Ana on kierrellyt pääasiassa Hollannin kouluratoja, joilla se on voittanut kymmenisen kertaa ja sijoittunut kolmetoista kertaa. Koulua Ana taitaa Vaativaan Beehen saakka. Emän puolelta löytyy siis monenlaista ponia, mutta suku on kuitenkin todella potentiaalinen!

Luonnekuvaus

Yleisesti Nettan on hieman änkyrä tamma, jonka näkee kaikkialla muualla, paitsi ratsastaessa, korvat luimussa. Sitä voisi sanoa hieman ilkeäksikin, koska se näyttelee hampaitaan jokaiselle ohikulkijalle ja paukauttaa silloin tällöin karsinansa oveen kaviollaan. Ei se ihmisiä silti pure, senkun uhkailee vain. Nettania on kohdeltu huonosti sen toisessa kodissa. Siellä sitä lyötiin raipalla, jos se ei hypännyt tarpeeksi hyvin tai tehnyt jotain muuta asiaa oikein. Kun tämä tila joutui sitten konkurssiin, niin kävin itse hakemassa Nettanin Ruotsista tänne meille, koska sen vanhemmat ovat kummatkin menestyneitä kenttähevosia. Nettania hoitavat vain ja ainoastaan kokeneet hevosihmiset.

Hoitaessa Nettan täytyy laittaa pesukarsinaan, koska sen harjaaminen karsinassa on melkein mahdotonta puuhaa. Pesukarsinassakin se liikuskelee koko ajan levottomasti sivulle, mutta siitä ei pidä välittää. Harjaaminen rauhoittaa sitä hieman, mutta heti kun joku toinen ihminen kävelee pesukarsinan ohi, niin taas se hermostuu ja ottaa muutaman sivuaskeleen. Nettanin taakse ei saa mennä seisomaan edes häntää harjatessa, koska se voi huonolla tuurilla potkaista. Kavioiden puhdistus onnistuu ihan hyvin pienen kiukuttelun jälkeen. Pesusta Nettan ei erityisemmin pidä, mutta sen aikana se seisoo yleensä järkyttyneenä paikallaan. Satulaa laitettaessa se pyörii ja liikkuu niin paljon kuin vain pystyy pesukarsinassa ja yrittää viimeiseen asti välttää satulan laittoa. Mutta kun satula on selässä, niin se pysähtyy ja keskittyy kokonaan pullistelemaan kuin viimeistä päivää. Siinä on sitten satulavyön kiskomista oikein olan takaa, että sen saa edes ensimmäiseen reikään. Suitsien laitossa pitää tietysti ensin vähän vastustella, mutta kyllä ne päähän saadaan pienen taistelun jälkeen. Herkuista Nettan pitää eniten porkkanoista ja niitä antamalla sen saa suhteellisen hyvälle tuulelle.

Taluttaessa Nettan on ihan kiltisti, koska se hipsuttaa vain korvat luimussa taluttajan perässä, eikä ole koskaan ollut lähdössä ryntäämään mihinkään suntaan. Joskus se voi säikähtää jotain ja silloin se pomppaa herkästi takajaloilleen.

Tarhassa Nettan yleensä vain mutustelee heinää ja välillä nostaa päätään tarkastaakseen, että onko mitään kummallista tapahtumassa. laitumella ollessaan Nettan taas kaahaa hurjaa laukkaa ympäri aitausta ja pysähtyy välillä piehtaroimaan. Sitten se menee yksin syömään jonnekin, missä ei ole muita hevosia.

Muista hevosista Nettan ei ole kovinkaan kiinnostunut. Se on erakko, eikä oikein ystävysty kenenkään kanssa. Tammoille se toivottaa yleensä lähtöpassit potkaisemalla ja luimimalla. Se onkin arvojärjestyksessä korkeimmalla pallilla. Oreista Nettan ei välitä muuta kuin jos se kiimassa. Silloin se voi olla talutettaessa jopa vaarallinen, kun se näkee oriin ja alkaa hyppimään ympäriinsä.

Uittamisesta Nettan ei erityisemmin pidä. Se menee vain kahlailemaan eikä sitä saa kirveelläkään veteen. Sitä ei saa kumminkaan pakottaa, koska se saattaa hypätä siinä tilanteessa jopa pystyynkin.

Ratsastaessa Nettan on kuitenkin kuin unelma. Se tarvitsee vain aivan tajuttoman pienet avut siirtyäkseen askellajista toiseen. Sen askeleet ovat näyttäviä ja pitkiä ja kouluradalla tehtävät liikkeet sujuvat upeasti, kunhan neidille antaa selvät avut. Nettanin lisätty ravi on aivan omaa luokkaansa, samoin kuin kaikki väistöt. Mutta ei siinä kaikki, vaan Nettan hyppääkin aivan mahtavasti! Se kuuntelee ratsastajaansa tarkasti, osaa katsoa parhaimman lähestymispaikan ja sovittaa askeleensa. Nettan pystyy myös tekemään todella jyrkkiä käännöksiä esteille, joten uusinnatkin menevät kisoissa hyvin. Nettan kolauttelee harvoin puomeja alas, koska se aina hypätessään todella huolellinen jalkojensa kanssa. Maastoesteradalla tämä typykkä sitten syttyykin ja sitten se on menoa. Nettan ei epäröi yhdenkään esteen kohdalla vaan hyppää ratsastajan osoittamasta paikasta komealla loikalla yli. Vettäkään tämä neiti ei maastoradalla pelkää, ajattelee vaan, että sekaan vaan. Maastossa Nettan on yleensäkin tyyni kuin viilipytty eikä säiky mitään. Laukassakaan se ei lähde viemään, joten sen kanssa voi huoletta lähteä yksinkin maastoon. Nettan on opetettu ajoon, mutta me emme aja sillä ollenkaan.

Kilpailuissa Nettan on hieman tavallista säikympi, mutta rauhoittava kävely rauhallisessa paikassa saa sen kyllä rentoutumaan. Radalla Nettan on kuin kotonaan ja tekee parhaansa. Nettan on myös helppo lastata ja kuljettaa.

Jälkikasvu

Astutuspvm. Syntymäpvm. Varsan emä Varsan rotu, skp, nimi ja om.
15.08.2005 30.08.2005 Lamatia KH rp-t. Silfran Yuliya om. -krix.
01.12.2005 10.12.2005 Jawyern JD rp-t. Yelina SFR om. Jasmin
21.12.2006 01.01.2006 Baloubet H rp-t. Angelica SFR om. Johanna K.
06.01.2006 16.01.2006 Colorado RED rp-o. Montana SFR om. s el s
01.02.2006 10.02.2006 Baloubet H rp-o. Fascination SFR om. ?
17.02.2006 27.02.2006 Baloubet H rp-t. Czarina SFR om. SJS
01.03.2006 10.03.2006 Baloubet H rp-t. Silfran Altaira om. Laura R.
01.04.2006 10.04.2006 Kimovaaran Fern rp-o. Silfran Fearless om. ?
20.04.2006 30.04.2006 Adya Shameel ox rp-t. Silfran Glamoure om. Isabella
15.05.2006 25.05.2006 Jawyern JD rp-o. Silfran Adriano om. ?
05.06.2006 15.06.2006 Jawyern JD rp-o. Silfran Todd om. -krix.
25.06.2006 04.07.2006 Baloubet H t. Silfran Inesia om. Kisse
13.07.2006 23.07.2006 Primoz JD rp-o. Silfran Pirate om. Anski
31.07.2006 10.08.2006 Colorado RED rp-t. Heyselest SFR om. helinä

Hoito-ohjeita

Tarhaus:Tarhataan yksin tai kaverin kanssa, yksin tarhattaessa muita hevosia täytyy olla näköpiirissä. Tarhaan heinää, mikäli maassa ei kasva. Riimu mieluiten päässä, että kiinni ottaminen helpompaa. Laitumella riimu kuitenkin pois päästä.

Loimitus: Sateella vedenpitävä loimi, ratsastuksen jälkeen hikiloimi mikäli hevonen on hionnut, fleecevilttiä voi käyttää talvella tallissa ratsastuksen jälkeen, talliloimena käytetään fleeceloimea, tuulisella säällä ulos voi laittaa sadeloimen, ulos kylmällä ja kostealla säällä (+5 - (-5)) fleeceloimi, ulos (-5) - (-15) toppaloimi, yli -15 asteen pakkaseen fleeceloimi alle ja toppaloimi päälle, yli -25 asteen pakkasessa ei ulos

Varusteet: kouluratsastukseen yleissatula, suitset + alaturpahihna ja pintelit etujalkoihin, rataesteille ja maastoesteille estesatula, meksikolaiset suitset, martingaali, etujalkoihin jännesuojat ja takajalkoihin hivutussuojat, panssarillinen vyö, maastoon yleissatula, suitset alaturparemmillä sekä pintelit joka jalkaan. Talliin ja tarhaan pintelit joka jalkaan.